דף הביתמחקרתפיסות ביחס ליהודים ולישראל במרחב הערבי-מוסלמי והשפעותיהן על המערב
תפיסות ביחס ליהודים ולישראל במרחב הערבי-מוסלמי והשפעותיהן על המערב
אודות
לקריאה
לסגירה
פרויקט משותף למכון למחקרי ביטחון לאומי ולמשרד החוץ
'הסכמי אברהם' משקפים שינוי עמוק במאזני האינטרסים של חלק ממדינות האזור ומהווים הזדמנות ייחודית בקידומה ובשילובה של ישראל במרחב. ברבות ממדינות ערב מתרחשות בשנים האחרונות תמורות חיוביות באשר לתפיסת היהודים וישראל, ואלו צברו תאוצה על רקע הסכמים אלו. עם זאת, האנטישמיות והעוינות לישראל עדיין מוטמעות בציבורים ובממסדים שסביבנו, מהוות חסם משמעותי בתהליך הנורמליזציה, ובהכשרת הקרקע לשינוי עמוק מתרבות של סכסוך לתרבות של שלום, ומקרינות גם על היחס ליהודים ועל מעמדה של ישראל בזירה הבינלאומית. בשלב זה, נראה שהשינוי הגיאופוליטי במזרח התיכון לא הביא עמו תמורות של ממש ביחס ליהודים ולישראל בקרב קהילות ומדינות במערב וניכר כי האנטישמיות והשנאה כלפי ישראל מצויות שם דווקא בעלייה.
פרויקט המחקר המשותף של משרד החוץ והמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) הושק בינואר 2023. מטרתו להבין טוב יותר את מגמות השינוי במדינות האזור כלפי היהודים, היהדות וישראל, והאופן בו הן משפיעות גם על המערב. העמקת הבנה זו תאפשר לעצב את כלי המדיניות הדרושים לעידודן ולהרחבת תהליך הנורמליזציה גם למדינות ולזירות נוספות.
יעדי הפרויקט:
פיתוח ידע רלוונטי בתחום והנגשתו לעוסקים בתחום ולציבור הרחב
פיתוח קהילת מומחים ופרקטיקנים בתחום, מישראל ומהעולם
אנטישמיות ברשתות החברתיות בערבית ובאנגלית אחרי ה-7 באוקטובר 2023: ניתוח השיח ודרכי מניעה
ב-7 באוקטובר 2023, בזמן שמתקפת חמאס התרחשה בשטח ובמקביל ברשתות החברתיות, טכנולוגיית הניטור של CyberWell זיהתה עד מהרה נסיקה בתוכן אנטישמי. ב-25 הימים שאחרי ה-7 באוקטובר חלה עלייה של 86% בהשוואה ל-25 הימים שקדמו לו. הטכנולוגיה של CyberWell זיהתה גם שינוי ניכר ומדאיג בשיח בערבית, שעבר מקידום סטראוטיפים ישנים ומוכרים על יהודים, למשל היותם חורשי מזימות השולטים בעולם, לעידוד והצדקה של אלימות ישירה נגד יהודים בכלל. במאמר זה אנחנו מציגים את הממצאים וההמלצות שלנו הן לפלטפורמות של מדיה חברתית והן לממשלות – כיצד להתמודד עם הסכנה הברורה, הנשקפת מדיבור אלים ומרטוריקת שטנה בלתי מרוסנים כלפי יהודים, לביטחון הלאומי ולבטיחותן של קבוצות מיעוטים בכלל.
לקראת חינוך לשלום במזרח התיכון וצפון אפריקה: מבט פאן-אברהמי
מאמר זה מוקדש לעתיד החינוך באזור המזרח התיכון וצפון אפריקה מנקודת מבט ישראלית, המובאת כאן כמקרה בוחן, לצד תוכניות הלימוד הפלסטיניות. נקודת המוצא שלנו היא שגורם מרכזי לעוינות כלפי ישראל הוא חוסר לגיטימיות ורדיקליות ברחבי האזור. התייחסות למגוון האתנו-תרבותי והכרה בשאיפות לאחדות אזורית, שרווחות בקרב רדיקלים ומתונים כאחד, יאפשרו להתוות אופקים חדשים ויסייעו בהפגת האיבה. השיח האברהמי, ששיאו בהסכמי אברהם – התוכנית הרצינית ביותר עד כה לפיוס אזורי – פותח את השער לקבל את ישראל למשפחת האומות האסלאמיות-ערביות. תפיסה "פאן-אברהמית" בחינוך, שבמסגרתה צריכה ישראל למצב את עצמה כמרכיב בלתי נפרד באזור, תיתן מענה לכמיהה ללגיטימיות ולאחדות אזורית. אנחנו סבורים שהשיח האברהמי חיוני לדה-רדיקליזציה בתוכניות הלימוד הפלסטיניות ובאחרות, והוא יסייע לישראל לסנכרן את הקולות המתנגשים של ארבע מערכות החינוך שלה. האסלאם והשפה הערבית יישארו הציר התרבותי של אזור זה, אולם מערכות החינוך צריכות לאפשר את החייאת הקוסמופוליטיות והשגשוג, שהיו סימני ההיכר של האזור בעבר.